HTML

S. O. N. - See Or Not

film kritika előzetes trailer poszter

Friss topikok

  • Beyonder: Érdekes könyvnek tűnik, a Wrestler párhuzam mondjuk talán önkényes egy kicsit. Rourke karaktere eg... (2009.08.23. 21:14) Könyvkritika: Csíkszentmihályi Mihály: Flow - Az áramlat
  • clay: A Ha eljön Joe Blacket soha nem volt türelmem végignézni, de a Pillangó-hatás bejött, igaz még gim... (2009.03.31. 05:10) Top Of 2008
  • grabovsky: egyetértek, én is úgy érzem h túl sok mindent zsúfoltak bele. harvey dent megérdemelt volna egy új... (2008.08.21. 13:59) A sötét lovag (The Dark Knight)
  • clay: Kösz a dicséretet! :) Ha jól emlékszem elég hamar kiderül a tragédia, azért nem éreztem akkora spo... (2008.08.06. 22:47) In Bruges
  • VVega: A legnagyobb klisé Scully egész történetvonulata. Ezt a kórházas cuccot már tíz évvel ezelőtt is c... (2008.08.05. 10:10) X-akták: Hinni akarok (X-Files: I Want To Belive)

Kategóriák

In Bruges

2008.07.01. 15:50 :: clay

Kezdjük ott, hogy kábé A nagy Lebowski óta nem jutott egységnyi időre annyi idézhető beszólás, mint az In Brugesbe. Ami itt van kérem szépen, az a forgatókönyvírás zsenialitásának csúcsa, még Tarantino is bebújhat a sarokba az elképesztő szövegek hallatán. Mindez egy 38 éves fiatalembertől, akinek ez az első nagy játékfilmje, ritka teljesítmény. Az úriember eddig elsősorban színházban dolgozott, illetve már lerendezett egy rövidfilmet, amivel kapásból Oscar-díjat nyert.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Két bérgyilkost egy akció után a főnökük Brugesbe küld egy rövid időre felszívódni. A pár idős tagja nagyon élvezi a történelmi város milliőjét, illetve a felfedeznivaló kultúrális látnivalók tárházát, míg a másik, nagyvároshoz szokott fiatal srác annál inkább szenved. Nem csak, mert szarik mindenre, aminek köze van a művészethez, kultúrához, hanem mert első akcióján van túl, amit rögtön el is cseszett: véletlenül kinyírt egy kisgyereket is.

Bár a hihetetlenül zseniális forgatókönyv dícséretével kezdtem, rögtön le kell szögezni, hogy a film cseppet sem vígjáték. Vagyis az, egy mély emberi drámával vegyítve. Két férfi pokoljárását láthatjuk a purgatóriumban, ami nem más, mint Bruges, ahogy ezt egy festmény szimbólikussá teszi, nyomukban pedig a végzet a feldühödött főnök szerepében, Ralph Fiennes visszafogott, de erőteljes alakításában. Olykor ijesztőbb, mint a Vörös sárkányban. A filmet sok helyen hasonlították a Nem vénnek való vidékhez, nem véletlenül: mindkettő a sors megállíthatatlanságáról szól, mindkettőben szimbólikus jelentőségű a helyszín, csak másként. Míg a Coen-testvérek filmjében a sivár táj az emberek lelkiállapotát és a világ értékvesztettségét tükrözi, az In Brugesben ellenkezőleg: a pofás, gyönyörű kisváros teljes kontrasztot ad az erőszakhoz, a vívódáshoz és a belső pokolhoz.

Oké, nem tudom, hogy hányszor írtam már le a zseniális szót, de tényleg az, ahogy Martin McDonagh ezt az alapvetően komoly, depressziós témát bátran keveri groteszk és abszurd szituációkkal és szereplőkkel, mint például egy rasszista törpe figurájával, kokain-használattal kapcsolatos eseményekkel, azt nem lehet másként nevezni. És zseniális a színészek összjátéka is: Colin Farrell a film egyik legnagyobb meglepetése, elképesztően tehetséges színész. Eddig is tudtam, hogy jó, de hogy ennyire... Az idősebb szereplők, mint például Brendan Glesson pedig hozzák a tőlük elvárt szintet. Az év eddigi legjobb filmje!

Értékelés: 90%

U.i.: A magyar, khmm... Erőszakik címért pedig simán beperelném a forgalmazót, ha bármiféle anyagi/szellemi közöm lenne a filmhez. Itthon jól meg is bukott...

 

5 komment

Címkék: kritika krimi vígjáték dráma

A bejegyzés trackback címe:

https://seeornot.blog.hu/api/trackback/id/tr5548081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

grabovsky 2008.07.08. 14:20:30

tényleg nagyon jó film
először azt hittem h vmi ostoba vígjáték,
és mekkorát tévedtem.
tényleg "erőszakik" a magyar címe? mint vmi gagyi cartoon network rajzfilm.
az összes magyarcím-kitalálásért pénzt kapó balfasz azonnal monnyon le:)

grabovsky 2008.07.08. 14:33:27

offtopic, de szeretném ajánlani a bank job című filmet, nemtom láttad-e. sztem neked teccene.

clay 2008.07.08. 20:35:58

Hehe... egyszer már elkezdtem nézni, de kissé illuminált állapotban voltam, és összefolyt a felirat, és hagytam a fenébe. :D
De kösz a tippet, megnézem most már!

VVega · https://debugme.eu/ 2008.08.05. 10:06:05

Grat az íráshoz, jó lett! :)
Csak azt nem értem, hogy miért lőtted le Farrell karakterének tragédiáját. Az egész addigi viselkedésére az ad magyarázatot, addig kb azt lehet hinni, hogy alapból ilyen. Szerintem :)
A film pedig tényleg zseniális, ez a három színész bármit eltudna játszani.
Az Erőszakik cím pedig átverős szegény előre nem tájékozódó mozizóknak, mert hát ugye pörgős akcióvígjáték helyett, ami talán a poszter és a trailer is sugallt valamennyire, (na meg a magyar cím) kapnak egy komoly drámát.

A Bank Job-ot meg pótold, nagyon jó kis heist movie :)

clay 2008.08.06. 22:47:38

Kösz a dicséretet! :)
Ha jól emlékszem elég hamar kiderül a tragédia, azért nem éreztem akkora spoilernek. De lehet, hogy igazad van...
A Bank job-ot pótoltam, írok róla hamarosan, csak elötte még Dark Knight kritika! :)
süti beállítások módosítása